Avocado : sănătos și complex

Botanic, aparține avocado fructelor de pădure. Acum 30 de ani, era un aliment de lux, în ziua de azi se găsește în fiecare supermarket.
Avocado (latină: Persea americana) este originar din America Centrală unde se cultivează de mii de ani. Răspândirea acestuia o datorăm spaniolilor, care l-au adus în Europa. Astăzi este cultivat în California, sudul Spaniei, Australia și Africa de sud.
Există diferite tipuri de avocado care diferă în principal prin aspect: coaja poate fi de la încrețită până la netedă și verde până la neagră.
Forma – în funcție de soi- de la alungită , la formă de pară până la formă rotundă.
Cel mai adesea se găsesc în supermarket avocado verde în formă de pară cu un sâmbure cât o minge de golf în interior.

Avocado are dintre toate fructele și legumele cel mai mare conținut de grăsimi care poate ajunge până la 30%. Grăsimile din avocado sunt considerate grăsimi sănătoase.
Fructul conține în principal acizi nesaturați grași. Aceștia au un efect benefic aupra nivelului de colesterol.
Pe 100 grame, avocado conține:
-170 calorii ( dublu față de o banană)
-7 miligrame de sodiu
-485 miligrame potasiu
-nu conține colesterol .
În plus, avocado conține o mulțime de vitamine – grupa de vitamine B, vitamina A si vitamina E.

Avocado ne oferă și așa zisul „hormon al fericirii“, serotonina. Probabil de aceea se spune, printre altele, că avocado ar avea un efect afrodisiac.

Avocado mai este numit si fructul de unt, deoarece pulpa este fragedă si cremoasă. Prin urmare este folosit ca înlocuitor de unt pus pe pâine.

În mod ideal se potrivește avocado cu roșii proaspete, rucola sau cartofi.

Avocado nu se folosește doar în alimentație ci este utilizat în producția de produse cosmetice, datorită conținutului ridicat de grăsimi.

Avocado este întotdeauna recoltat necopt. Și în natură, fructele cad necoapte din copac și se coc pe pământ.
Avocado se coace după recoltare mai departe, de aceea poate fi lăsat să se coacă înainte să îl consumăm. Atunci când după o apăsare ușoară rămâne urmă și se simte moale, are aroma perfectă.

Cum ne dăm seama dacă avocado este copt ? În poza de mai jos vedeți  cum trebuie să arate după ce îi luăm „dopul“

Avocado pku

Sfat util pentru coacere:
În cazul în care doriți ca procesul de maturare să fie accelerat, păstrați avocado la temperatura camerei intr-o pungă de hârtie împreună cu un măr ( etilena emisă de măr accelerează procesul)
În cazul contrar, dacă doriți oprirea procesului de maturare pentru câteva zile, e de ajuns să puneți avocado în sertarul de legume al frigiderului.

Pentru a deschide un avocado, fructul se taie pe lungime până la miez de jur împrejur, apoi prin mișcarea în direcții opuse ale celor două jumătăți. Miezul se înlătură cel mai simplu cu o linguriță.

Sfaturi pentru consumarea unui avocado:
– dacă nu folosiți tot fructul, lăsați sâmburele în jumătatea care o mai păstrați. Acesta conține enzime speciale, care țin fructul proaspăt.
Suprafețele secțiunii de avocado se stropesc cu suc de lămâie, altfel se colorează și arată inestetic.

Există mai multe moduri de a folosi un avocado în alimentație. Cel mai frecvent este în supe si salate folosit.
Dacă îl folosiți la feluri de mâncare ce necesită timp îndelungat de fierbere, este indicat să îl puneți la sfârșit, altfel o să aibă gust amar.

Schreibe einen Kommentar