Igiena dentară

Cuvântul „Dentist“ nu aude nimeni cu plăcere😉 , mic sau mare, Pku sau nu.
Dar, în special la Pku ar trebui să învățăm de mici tema „Dinți sănătoși“

Din cauză că persoanele cu Pku trebuie să mănânce/bea toată viața substituent, smalțul este supus zilnic unui „atac“ mic de acizi. Acum câțiva ani, nu se punea accentul pe prevenție, la igiena dentară în cazul persoanelor cu Pku, si majoritatea au acum probleme cu dinții.

Am discutat puțin cu dentistul nostru, care are următoarele recomandări pentru Pku:

  • după ce ați luat substituentul, nu vă spălați imediat pe dinți! Așteptați cel puțin jumătate de oră. Din cauza acizilor, smalțul se înmoaie și este posibil să îl răzuiți cu periuța. Bineînțeles, nu doar la substituent se aplică regula, ci și la Cola, lămâi, etc.
  • dinții trebuie spălați periodic cu o pastă de dinți care contine fluor. Este foarte important din cauza subtituentului!(acizi) Pasta de dinți fără fluor nu este indicată.
  • pentru substituentul luat la prânz, se recomandă o apă de gură cu fluor,
  • o dată pe săptămână se recomandă folosirea unui gel cu fluor. Acesta ajută la întărirea dinților,
  • din când în când, beți substituentul cu un pai, așa evitați contactul direct cu dinții,
  • si măsurile preventive, care sunt importante pentru sănătatea dinților, nu doar pentru Pku, ci pentru toți: vizite regulate la dentist, folosirea aței dentare, curățarea profesională a dinților,
  • în general este important să ne hrănim sănătos și să nu exagerăm cu zahărul.

Alimentele Pku sunt bogate în zaharuri și amidon. De acea, este bine pentru dinți consumarea a numeroase legume, ca să „șlefuim“ puțin dinții, să îi facem neinteresanți pentru carii.

Mulțumesc pentru inspirație, Phefux

Schreibe einen Kommentar