O alimentație sănătoasă – partea 1

Aș dori să vă iau într-o călătorie, să căutăm ingrediente sănătoase pentru alimentație.
Treptat, luăm toate treptele piramidei alimentare Pku.

Rețineți! Eu nu sunt nici un specialist, vă împărtășesc cunoștințele mele despre o alimentație sănătoasă la Pku.

Începem azi cu grăsimile vegetale si as dori sa va arăt diferite aspecte legate de diferite grăsimi și de ce fosirea lor în bucătărie este utilă pentru dietă.

La persoanele cu Pku, grăsimile sunt un factor important, nu au mult Phe și sunt purtători de arome.
Cu o grăsime bună se poate da un gust mai aparte mâncării, și putem folosi gustul propiu al grăsimilor pentru a sublinia gustul salatei, prăjiturii, etc.
Dar grăsimile pot mai mult…eu am mereu în casă diferite grăsimi, dintre care prefer uleiul de nuca de cocos , ghee ( untul clarificat, uleiul de ciulin și uleiul din porumb ( care este foarte bogat în vitamina E).
Recomandat ar fi, la Pku și nu numai, să nu folosim mereu aceleași grăsimi, ci să schimbăm din când în când pentru a primi toți acizii grași nesaturați. De preferat este să cumpărăm ulei virgin, presat la rece, pentru că acesta conține toți acizii grași si vitaminele, nefiind rafinat sau încălzit.
La Pku e bine să folosim grăsimile vegetale, untura de exemplu trebuie calculată, si nu are beneficii sau ingrediente care să aibă un efect pozitiv.

În ziua de azi există o gamă largă de uleiuri si grăsimi vegetale. De la ulei de nucă de cocos, ulei din semințe de struguri, ulei de nuci până la ulei de susan. Foarte multe arome diferite.

În dieta Pku nu avem Omega 3 acizi grași în alimentație. Și persoanele fără Pku trebuie să mănânce pește, de exemplu, pentru a primi acizi grași Omega 3.

Acizii grași Omega 3 sunt foarte importanți pentru funcționarea creierului, si nu pot fi produși de organism. De aceea, este necesar să încercăm să luăm prin substituentul de proteină ( unele substituente au Omega 3 acizi grași în ele, nu toate din păcate) sau ca, capsule.
Uleiul de in este o sursă importantă de acizi grași Omega 3, dar pentru organism este dificil să sintetizeze acizii grași din această sursă.

Peroanele care au Pku își pot lua acizi grași Omega 3 din:

-ulei de in
– ulei de pește ( capsule), dar având mare grijă. Aceste capsule sunt din gelatină, care are foarte mult Phe.
– un substituent de proteină care are adaos de acizi grași Omega 3

La sfârșit, trei idei de folosire a grăsimilor vegetale
– ulei aromat (rețetă), perfect pentru pizza
– ghee (rețetă), se poate folosi la orice, dă un gust delicios de unt, si se poate folosi la temperatură mare
– uleiul de nucă de cocos, delicios pus pe pâine.

 

Mulțumesc pentru inspirație, Phefux

Schreibe einen Kommentar