PKU și înghețata

Vara se apropie cu pași repezi și ce e mai bun decât o înghețată într-o zi călduroasă?

La PKU e puțin mai dificil cu înghețata, în comerț nu se găsesc așa multe variante permise. Și să mâncăm mereu doar înghețată de apă…e plictisitor. O înghețată cremoasă se face mereu cu frișcă și are mult Phe. Sau nu?

Înghețată cremoasă făcută în casă cu puțin Phe e mai ușor de făcut decât credeam.
Stai, avem nevoie de aparatul de făcut înghețată! Nu neapărat. Multe variante se pot face si fără.
Tot ce ne trebuie este un castron, un tel și o mami😉. Înghețata se pregătește după rețetă si se pune pentru 3-4 ore în congelator.
Important! Înghețata trebuie amestecată din 15 în 15 minute. Altfel, cristalele de gheață vor fi prea mari si înghețata nu mai este cremoasă.

Cea mai simplă rețetă de înghețată este înghețata de apă. Sucul de fructe preferat se pune în forme, se pune un bețișor de frigărui și se bagă la congelator. Putem folosi și cutii mici de iaurt, le umplem cu suc, punem o linguriță de plastic în fiecare cutie, băgăm la congelator si gata înghețata.

La fel de simplu este prepararea sorbetului de fructe. Sorbetul este făcut din suc de fructe, zahăr și după gust fructe făcute piure. De preferat se scoate din congelator cu câteva minute înainte să mâncăm. Aici o rețetă de sorbet cu Limes (lămâi verzi) și aici sorbet de căpșune cu mentă.

Pentru o înghețată cremoasă cea mai bună bază sunt bananele înghețate (tăiate felii, să le putem mixa bine) și puțin lichid ( frișcă vegetală, lapte Pku, lapte din orez, cocos sau migdale).
Pentru o cremozitate perfectă mai puteți adăuga zahăr, un praf de sare, amidon, gumă de guar, pectină.

Eu am mereu cel puțin 100 g de banane(felii) în congelator. Și cum vine pofta de înghețată le pun în blender cu 75-100 ml lapte de migdale, puțină miere și gata înghețata .

Am pus pe pagină câteva idei de înghețată (nu doar pentru Pku, pentru toată familia)
Pentru cei care nu au timp să facă înghețată sau sorbet în casă, se găsește înghețată de apă (și nu numai de apă) în comerț, cu foarte puțină proteină.
Exemple de înghețată din comerț:
Gelatelli portocale Cola 0,1 proteină/inghețată -Lidlgelatelli-quetschtueten Gelatelli înghețată Sorbet 0,1 proteină/100g-Lidlgelatelli-sorbet-2604551 Twister Algida 0,2 proteină/100gShotType1_328x328

Cool Stil K-Classic 0,2 proteină/100g Kaufland1

Liana,batoane ciocolată și portocale 1,1proteiă/100g (a găsit-o Lavinia😘 la Lidl)12192708_1007792432613746_530457270_o

Sunt puține, dar sunt sigură că sunt mai multe care s-au potrivi la Pku după conținutul de proteină. Eu am doar informațiile ce le găsesc în internet. Dacă găsiți si altele, v-aș fi recunoscătoare dacă îmi spuneți, așa pot ține lista actualizată.

 

Schreibe einen Kommentar